Poďte si snami pripraviť chutné a zdravé raňajky. Hovorí sa, že raňajky sú základom dňa, niečo natom bude. Dobré zdravé raňajky vás vždy naštartujú do nového dňa. My sme si pre vás pripravili raňajkové kaše kombinované s lyofilizovaným ale aj čerstvým ovocím a orieškami, rôznymi ochutenými maslami, horkou čokládou. Raňajkové kaše vás nabijú energiou, vitamínmi, vlákninou a minerálmi na celý deň. Nie sú náročné na prípravu viete si ich pripraviť rýchlo a jednoducho dokonca aj deň dopredu. Výhodou týchto raňajok je, že vás poriadne zasýtia.
Každá správna raňajková kaša by mala obsahovať sacharidy, bielkoviny, tuky. Vynechať by sme nemali ani vlákninu, vitamíny a minerály. Existuje nespočetné množstvo spôsobov ako kašu dochutiť. Každý si ju vie pripraviť a dochutiť podľa svojej chuti. Dokonca sa dajú tieto kaše pripraviť aj na slano.
Aké raňajkové kaše poznáme?
- ovsená kaša
- krupicová kaša
- pohánková kaša
- pšenová kaša
- ryžová kaša
- amarantová kaša
- kukuričná kaša
Ovsená kaša
Ovsená kaša je najbežnejšou variantou raňajkovej kaše. Je vyrobená z ovsených vločiek. Obsahuje vlákninu, sacharidy, bielkoviny a vitamíny skupiny B, lepok a prírodné antioxidanty. Ovsené vločky sú dobrou prevenciou proti anémii. Pripravuje sa varením vo vode alebo mlieku, za stáleho miešania kým nezhustne. Dochutíte podľa vlastnej chuti.
Krupicová kaša
Krupicová kaša vám určite pripomína detstvo posypaná len grankom a roztopeným maslom. Je obľúbená nielen u detí ale aj u dospelých. Základnou surovinou kaše je pšenica. Obsahuje veľmi veľa bielkovín a lepok. Je rýchlo stráviteľná, preto je dobrá aj pri tráviacich problémoch. V obchodoch už nájdete aj zdravšiu alternatívu a to špaldovú alebo pohánkovú krupicu. Pripravuje sa zovretím mlieka a následním nasypaním krupice. Miešame, kým nezhustne a dochutíme podľa svojej chuti.
Pohánková kaša
Pohánka je skvelým zdrojom vlákniny, rastlinných bielkovín, vitamínov skupiny B. Obsahuje esenciálne aminokyseliny, má preventívne účinky proti reumatickým ochoreniam, podporuje imunitný systém, detoxikuje telo, znižuje cholesterol a krvný tlak. Neobshauje lepok. Pripravíte ju nasypaním pohánky do hrnca zalejete vodou alebo mliekom. Trošku osoliť a na miernom ohni za stáleho miešania variť 15-30 minút, kým nezmäkne.
Pšenová kaša
Pšeno patrí medzi bezlepkové suroviny. Je veľmi dobre stráviteľné. Má vysoký obsah vlákniny, bielkovín, sacharidov, minerálov a vitamínov A, skupiny B, K, E. Dá sa pripraviť na sladko aj na slano. Neobsahuje lepok. Odporúča sa pri problémoch s rednutím kostí, stresu, oslabnutých nechtoch. Pripravuje sa varením vo vode alebo mlieku, kým nezmäkne.
Ryžová kaša
Kaša obsahuje sacharidy, aminokyseliny, minerály a vitamíny skupiny B. Je ľahko stráviteľná a nenafukuje. Neobsahuje lepok. Pripravíte ju nasledovne. Ryžu osoľte zalejte vodou a priveďte k varu. Pridávajte mlieko a za stáleho miešania varte, kým ryža nezmäkne a nevznikne hustá kaša.
Amarantová kaša
Kaša sa vyrába z bezlepkových zŕn amarantu. Má vysoký obsah vlákniny, minerálov a bielkovín. Neobsahuje lepok. Podporuje chudnutie, znižuje cholesterol, podporuje regenráciu buniek, prevencia srdcovo-cievnych ochorení.
Kukuričná kaša
Je bohatá na vitamíny skupiny B, minerály. Z minerálov obsahuje zinok, mangán, horčík a selén. Neobsahuje lepok. Na prípravu potrebujete kukuričnú múku. Mlieko priveďte k varu a za stáleho miešania prisypávajte kukuričnú múku, kým nezhustne.
9 tipov ako dochutiť raňajkovú kašu
Spôsobov ako dochutiť raňajkovú kašu je nespočetne veľa. Každý z nás na zdravé raňajky preferuje niečo iné, môže to napríklad byť škorica, čerstvé alebo lyofilizované ovocie, oriešky, kakao, a pod. Je len na vás, čo zvolíte. My sme si pre vás pripravili pár tipov ako zdravo a chutne dochutiť kašu. Už pri varení kaši začínate so štipkou soli. Ak chcete nahradiť klasický cukor môžete použiť stéviu.
- med
- škorica
- čerstvé alebo lyofilizované ovocie (jahody, čučoriedky, mango, banán, jablko, maliny a pod.)
- horká čokoláda, kakao
- orechové maslá
- orechy (kešu, mandle, vlašské, lieskové a pod.)
- prírodné sirupy (javorový, čakankový a pod.)
- plátkový alebo strúhaný kokos
- semienka (chia, ľanové, slnečnicové apod.)
Na trhu už existujú už aj hotové kaše, ktoré sú už ochutené. Prášok zalejete zovretou vodou, zamiešate a dochutíte napríklad ovocím a kašu máte hotovú za pár minút.
7 receptov na zdravé raňajky
Ovsená kaša s banánom
Ingrediencie:
- 250ml mlieko (bezlaktózové, mandľové, kokosové a pod.)
- 6PL ovsených vločiek
- banán
- čučoriedky
- med
- mandle
- štipka soli
Postup:
- Ovsené vločky spolu s mliekom dáme do hrnca. Pridáme štipku soli a za stáleho miešania privedieme do varu, kým kaša nezhustne.
- Odstavíme z ohňa a necháme minútku postáť. Banán si nakrájame na kolieska a ozdobíme kašu. Pridáme čučoriedky a mandle.
- Polejeme medom alebo prírodným sirupom podľa chuti.
- Môžete podávať zdravé raňajky.
Pohánková kaša s jogurtom
Ingrediencie:
- 60g pohánky
- 3 PL bieleho jogurtu
- 150ml vody
- mletá škorica
- med
- jablko
Postup:
- Pohánku nasypeme do hrnca a zalejeme ju s 150ml vody. Za stáleho miešania ju varíme, kým nezmäkne.
- Uvarenú pohánkovú kašu vložíme do mixéra spolu s jogurtom, škoricou a medom a rozmixujeme.
- Jablko si nakájajame na plátky a naukaladéme navrch kaše. Môžete posypať oriešky podľa chuti.
Pšenová kaša s malinami
Ingrediencie:
- 100g pšena
- 500ml kokosového mlieka (mlieko podľa vašej chuti)
- štipka soli
- maliny
- med
- škorica
Postup:
- Pšeno vložíme do sitka a premyjeme ho vodu. Ešte ho odporúčame premyť horúcou vodou aby ste ho zbavili horkej chute.
- Vložíme ho do hrnca spolu s kokosovým mliekom a štipkou soli. Môžete použiť aj vodu alebo mlieko, ktoré preferujete vy.
- Za občasného miešania ho varíme cca 15-20 minút, kým sa nevytvorí kaša. Kašu odstavíme z ohňa primiešame med a škoricu. Zakryjeme pokrievkou a necháme dôjsť kašu 10 minút.
- Potom ju ozdobíme malinami a môžeme ešte pokvapkať trošku medu.
Amarantová kaša s kešu a jahodami
Ingrediencie:
- 1 šálka amarantu
- 2½ šálky mandľového mlieka
- ½ šálky vody
- jahody
- kešu
- javorový sirup
Postup:
- V hrnci priveďte do varu amarant a mandľové mlieko. Po varení znížte teplotu a čiastočne prikryte pokrievkou. Za občasného miešania varte 25-30 minút alebo kým sa všetko mlieko nevstrebe.
- Pridajte vodu po troškách, až kým nebudete mať požadovanú konzistenciu.
- Navrch dajte jahody s kešu a polejte javorovým sirupom.
Kokosová ryžová kaša s granátovým jablkom
Ingrediencie:
- 200g jazmínová ryža
- 500 ml vody
- 1l mlieka
- 250ml kokosového mlieka
- trstinový cukor 3 lyžice
- štipka soli
- granátové jablko
- opekané pekanové orechy
- plátkový kokos
- škorica
- maslo
Postup:
- Ryžu prepláchnite, aby ste ju zbavili prípadných nečistôt.
- V hrnci na stredne vysokej teplote priveďte vodu a ryžu do varu. Varte asi 10 minút, alebo kým sa väčšina vody nevstrebe, za občasného miešania.
- Znížte teplotu na strednú (alebo trochu nižšiu, ak sa varí príliš rýchlo) a vmiešajte jednu šálku (250 ml) mlieka. Varte za stáleho miešania, kým sa väčšina mlieka nevstrebe 5-10 minút. Tento krok opakujte trikrát.
- Nalejte kokosové mlieko. Často miešajte, kým sa kokosové mlieko nevstrebe.
- Vmiešame trstinový cukor a štipku soli.
- Keď je kaša hotová navrch dáme trošku masla, opekané pekanové orechy, posypeme škoricu a plátkový kokos. Nakoniec pridáme granátové jablko.
Krupicová kaša
Ingrediencie:
- 1l mlieka
- 100g detskej krupice
- 1PL masla
- 50g horkej čokolády
- 1PL strúhaného kokosu
- mletej škorice
Postup:
- 5Do hrnca nalejeme mlieko a privedieme do varu. Následne k nemu prisypeme krupicu, kokos. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia.
- Krupicovú kašu stiahneme z ohňa a primiešame maslo.
- Navrch posypeme škoricu a polámeme horkú čokoládu, ktorú necháme rozpustiť.
Kukuričná kaša s mangom
Ingrediencie:
- 30 g hladkej kukuričnej múky
- 350 ml mlieka
- lyofilizované mango
- med
- mandle
Postup:
- V hrnci privedieme mlieko do varu. Za stáleho miešania pomaly prisypeme kukuričnú múku.
- Keď kaša zhustne, odstavte a pridajte lyžičku medu.
- Navrch pridáme lyofilizované mango s mandlami.
- Môžete podávať zdravé raňajky.